Waarom likt mijn kat me dan?

Waarom likt mijn kat me dan?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je zit op de bank en je kat springt bij je op schoot. Hij begint je te likken en je vraagt je af waarom hij dat doet. Is het een teken van genegenheid? Of heeft het een andere betekenis?

Het likken van katten

Katten zijn van nature nieuwsgierig en onderzoekend. Ze gebruiken hun tong om hun omgeving te verkennen en om zichzelf schoon te houden. Het likken van hun baasje kan verschillende betekenissen hebben.

Genegenheid

Een van de redenen waarom katten hun baasje likken, is als teken van genegenheid. Katten zijn van nature sociale dieren en hechten zich aan hun baasje. Door te likken laten ze zien dat ze zich op hun gemak voelen bij hun baasje en dat ze hem of haar vertrouwen.

Verzorging

Een andere reden waarom katten hun baasje likken, is omdat ze zichzelf willen verzorgen. Katten hebben een ruwe tong die helpt bij het verwijderen van vuil en dode huidcellen. Door hun baasje te likken, helpen ze bij het schoonmaken van de huid en het verwijderen van losse haren.

Stress

Sommige katten likken hun baasje als ze gestrest zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er veel lawaai is in huis of als er veel visite is. Door te likken proberen ze zichzelf te kalmeren en hun angst te verminderen.

Lees ook:   Wat is een raskat?

Veelgestelde vragen

1. Waarom likt mijn kat mijn gezicht?

Als je kat je gezicht likt, kan dit een teken zijn van genegenheid. Katten geven vaak likjes aan hun baasje om hun liefde te tonen. Het kan ook zijn dat je gezicht zout smaakt, wat katten lekker vinden.

2. Is het likken van katten hygiënisch?

Over het algemeen zijn katten vrij hygiënisch en hebben ze een schone tong. Toch is het niet aan te raden om je kat te laten likken als je bijvoorbeeld een open wondje hebt. Het kan ook zijn dat je allergisch bent voor katten en dat het likken van je kat allergische reacties kan veroorzaken.

3. Wat moet ik doen als mijn kat me te veel likt?

Als je kat je te veel likt, kun je hem voorzichtig weghalen. Het is belangrijk om je kat positief te belonen als hij stopt met likken. Je kunt bijvoorbeeld een speeltje geven of hem aaien. Het is ook belangrijk om te kijken of er een onderliggende oorzaak is voor het likgedrag, zoals stress.

4. Is het normaal dat mijn kat me likt als ik slaap?

Als je kat je likt terwijl je slaapt, kan dit een teken zijn van genegenheid. Het kan echter ook zijn dat je kat gestrest is en zichzelf probeert te kalmeren. Als het likgedrag je slaap verstoort, kun je je kat beter niet in je slaapkamer laten.

5. Moet ik me zorgen maken als mijn kat me niet likt?

Nee, het is niet nodig om je zorgen te maken als je kat je niet likt. Niet alle katten zijn even aanhankelijk en sommige katten hebben gewoon geen behoefte aan lichamelijk contact. Zolang je kat verder gezond en gelukkig is, is er geen reden tot bezorgdheid.

Lees ook:   Hoe vaak kattennagels te knippen: een dierenarts legt uit

Conclusie

Het likken van katten kan verschillende betekenissen hebben, zoals genegenheid, verzorging en stress. Als je kat je likt, is dit over het algemeen een teken van genegenheid. Het is belangrijk om te kijken naar het gedrag van je kat en te bepalen of er een onderliggende oorzaak is voor het likgedrag.